Грешките и липсата на лидерите днес водят до катастрофични събития

Интервю с Иван Савов, Европейски институт за риск политика, Светът е бизнес, 13.01.2020

Гоним зоната на катастрофични събития. Грешките или липсата на лидери водят до глобални последици. Това заяви по отношение на глобалните рискове за 2020 г. Иван Савов, Европейски институт за риск политика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Най-големият ключов риск, който води след себе си серия други глобални такива, е въздействието на човека върху климата. Вече говорим за климатична криза. Заплахата за човечеството с повишаване на глобалната температура с 3 градуса по Целзий вече е до 2050 г, а не 2100 г.“.

Гостът взе отношение и по темата за пожарите в Австралия, коментирайки, че сушата е сериозна, а горивото за пожарите под формата на растителност е в голям мащаб. „Става взаимодействие между самостоятелно възникналите пожари и атмосферата, където се получават нова категория огнени бури“, уточни Савов.

Като друг глобален проблем гостът изтъкна провала на политическото лидерство. „Наблюдава се деградация в морала, закона и реда“, посочи Савов.

„Краткосрочните интереси на лидерите са реактивни. Те трябва да мислят причинно-следствено и в дългосрочен план. Корупцията е другият деструктивен фактор. Залага се на краткосрочни лични облаги вместо на дългосрочни обществени„.

Геополитически рискове

Иван Савов очерта и намаляването на ресурсите сред актуалните глобални рискове. „Държавите стават все по-агресивни за придобиването им. Естественият отбор е базиран на тази битка. Изместваме се към битката за гориво, както и към напрежението, свързано с изчерпващите се водни ресурси и миграционните вълни, от друга страна. Тази миграция е екзистенциална. Дългосрочната суша ги лишава от храна и вода. В 35% от територията на Планетата след 2030 г. ще има повече от 20 дни убийствени температури и повече от 55% от населението ще бъде засегнато от това„, подчерта той.

Освен това по думите на Савов конвенционални, ядрени и биологични оръжия за масово унищожаване могат все по-лесно да бъдат достъпени от терористи.

Целия разговор гледайте във видеото: https://www.bloombergtv.bg/svetat-e-biznes/2020-01-13/greshkite-i-lipsata-na-liderite-dnes-vodyat-do-katastrofichni-sabitiya